17 Nisan 2015 Cuma

Margarita With A Straw - Hayatını Yaşa



Festivalde Hayatını Yaşa adıyla gösterilen Margarita With A Straw, Shonali Bose’a ait bir Hindistan filmi. Beyin felci (cerebral palsy) geçirmiş Laila adında bir genç kızın hikayesi. 

Shonali Bose, hikayede kuzeni Malini’den esinlenmiş. Oğlunu 2010 yılında kaybeden Shonali Bose, ölümünden birkaç ay sonraki 17. doğumgününü kutlarken senaryoyu yazmaya başlamış ve 30 gün sonra filmin senaryosu ortaya çıkmış.

Filmin yönetmeni Shonali Bose, kuzeni Malini Chib, Laila rolündeki Kalki Koechlin ve filmin yapımcısı Nilesh Maniyar

Film Laila’nın cinsel kimliğini ve sonrasında kendisini keşfetme sürecini anlatıyor. Delhi Üniversitesi’nde başarılı bir üniversite öğrencisi olan Laila aynı zamanda yetenekli bir şarkı sözü yazarı. Annesinin desteği ile New York Üniversitesine kabul ediliyor ve birlikte Manhattan’a yerleşiyorlar. Burada okula devam eden Laila bir aktivist bir kadın ile tanışıyor ve önce cinselliğini sonra da kendini keşfediyor.

450

Filmin en farklı yanı engelli insanların neler başarabileceği klişesinden ziyade onların günlük hayatlarını göstermesi. Bunu yaparken de ajitasyona fazla yer vermiyor, Laila’ya karşı asla acıma duygusuna kapılmıyorsunuz.
Tekerlekli sandalyedeki bir insanın cinsellik yaşaması, arzularının olması, hayata dahil olması hatta içki içmesi bize çok garip geliyor, sanki bunlar hayatlarında yokmuş olamaz sanıyoruz. Film bu olguyu yıkıyor aslında.

SPOILER

Hatta Laila’nın gençlik aşkı, cinselliği deneyimleme çabası bile filmin başlarında insana çok garip geliyor. Herhangi bir gencin daha fazlasını yaşaması bile çok normal gelirken Laila’nın tavırları sapıkça bir izlenim bırakabiliyor. Amerika’ya gittikten sonra Khanum adında bir kadına aşık olan Laila onunla yaşamaya başlıyor. İlişkileri devam ederken okuldan arkadaşı yakışıklı bir çocukla da beraber oluyor ve annesine biseksüel olduğunu itiraf ediyor. Ama tüm bu ilişkileri aslında biraz kendini kabul ettirme çabasının sonucu. Sanki Khanum ile ilişkisinin temelinde aşktan ziyade ona bakıp gündelik ihtiyaçları ile ilgilenmesi yatıyor.

Filmin sonunda ise Laila kendisi ile olan randevusuna hazırlanıyor ve birilerinin onu sevmesini beklemek kendini kabul ettirmek yerine kendi kendi ile ilişkisini kuruyor. Bir margarita ve bir pipet istiyor ve aynadaki kendi görüntüsüne gülümsüyor. Bu nedenle filmin orijinal adı daha bir önem kazanıyor, Margarita With A Straw.  Shonali Bose filmin adında da kuzeni ile sık yaşadıkları durumun etkili olduğunu söylüyor, her bara gittiklerinde kuzeninin pipetli bardağına istedikleri içki nedeniyle garip bakışlara maruz kaldıklarını söylüyor.

Laila’nın annesi ile olan ilişkisi ise filmin bambaşka bir bölümü. Sanki iç içe kurulmuş iki farklı film izliyoruz. Çok duygusal, çok naif ve şevkatli sahneler. Ağladığım sahneler de bunlar oldu. İlki annesi şarkı söylerken Laila’nın ona katılması sonrası da annenin hastalığı ve devamı. Kızını destekleyen verici bir anne modeli. Her gün onu okula götürüyor, New York üniversitesine gitmesi için destekliyor ve hatta onunla birlikte giderek orada da Laila ile ilgileniyor. Hastalığını gizliyor. Hatta Laila biseksüel olduğunu söyleyip … kız arkadaşı olduğunu itiraf edince başta tepki vermesine rağmen, sonra hastanede “… nasıl?” diye sorarak durumu kabullenişini ve onayını belirtmiş oluyor. Tüm bunların sonunda Laila’nın kendini keşfetmesinde sadece cinsel dürtülerini çözmesi değil aslında annesini kaybetmesinin payı da çok büyük.

SPOILER


453


Güçlü anne karakteri filmin duygusallığını arttırsa da ben izlemeden önce daha ağlak bir film beklemiştim. Biraz ön yargı ile klasik “tekerlekli sandalyedeki çok başarılı kız çocuğunun, özverili annesi sayesinde nasıl normal insanlar gibi bir hayat yaşadığı” ile ilgili bir hikaye bekliyordum. Engelli insanların çok farklı bir yönüne değiniyor film, onların da aşık olduğu, cinselliklerini yaşamak istediği, gece dışarı çıktığı, eylemlere katıldığı, içki içtiği gerçeğini. Bu yönüyle farkına varışı sağlayan bir film, en azından benim için öyle oldu ☺.

Siz bu filmi izleyin, ben de Shonali Base’in bir önceki filmi Amu’yu izlenmek üzere listeme aldım bile.


izlediklerim

0 yorum:

Yorum Gönder