12 Ağustos 2016 Cuma

Postcrossing / Neden sürekli farklı posta ücreti ödüyorum?


Eğer çalışıyorsanız postaneden kart atmak zaten başlı başına dert. Özellikle İstanbul'da posta kutuları hiç yaygın değil, haliyle PTT şubelerinden göndermek gerekiyor. E onlar da akşam beşte kapanıyor. Bazı şubeler cumartesi öğlene kadar açık oluyormuş sanırım ama bana pek inandırıcı gelmedi. Sirkeci'deki Büyük Postane bile kapalı cumartesileri :/.

Durum böyle olunca en mantıklı çözüm kartları toplu yazıp postaneye götürmesi için birine teslim etmek gibi duruyor, ki ben anneme veriyorum :). Zaten bize çok yakın bir PTT şubesi var, uygun bir anda oradan gönderiyor hepsini.

Ücretler konusunda ise durum biraz karışık. PTT'deki görevliler bile konuyu pek anlayabilmiş değil. Zaten PTT artık kargo ve bankacılık işlemleri üzerine yoğunlaşmış durumda. Bizim postanedeki görevliler bile posta hizmetlerine pek güvenmiyor :). Geçen günlerde kartları teslim alan kız anneme "Bunları sürekli gönderiyorsunuz da yerine ulaşıyor mu?" diye sormuş :). Gidiyor neyse ki, Postcrossing'te kartlarımın girişleri yapılıyor.

341
Aslında yerine ulaşmada olmadığı gibi ücret konusunda da sıkıntı yok, sadece gönderdiğiniz şeyin hangi kategoride sayılacağı biraz muallak. Bu yüzden farklı görevlilerden farklı ücretler duyabilirsiniz.

Şöyle ki, aslında gönderdiğimiz şeyler posta kartı. Ve posta kartlarının da gönderim ücretleri yurt içi için 1,60 TL, yurt dışı için 3,20 TL. Ama bir de "Basılmış Kağıtlar" diye bir kategori var. Bunlar aslında üzerine bir şey yazmadığınız, sadece imza atıp belki Sevgiler gibi bir kelime yazdığınız kendinden tebrik, teşekkür, kutlama içerikli kartlar. Hani Hallmark'ın kartları gibi düşünün, artık hediye paketlerine koyuyoruz ya eskiden bunlara benzer kartlar gönderilmek için basılıyormuş. Bunların ise 20 grama kadar olanları için yurt içi gönderim ücreti 0,65 TL, yurt dışı 1,35 TL. Yani görevli sizin posta kartlarını basılmış kağıtlar olarak kabul ederse, daha az ücret ödeyeceksiniz.

Aynı karışıklık mektuplarda da geçerli. Orada da mektup ve küçük paket ayrımı var. Boyutları aynı olarak verilmiş, ancak amaçları ve fiyatları farklı. PTT sitesinde mektup,
"Güncel ve kişisel haber niteliği taşıyan ve herhangi bir fiziksel araç üzerine yazılan, gönderici tarafından gönderi üzerinde belirtilen adrese sevk ve teslim edilmesi istenilen maddeler "Mektup" olarak adlandırılır. Bunların zarf içinde olup olmamaları, zarfların açık veya kapalı olmaları niteliklerini değiştirmez."
olarak tanımlanmış.
Küçük paket ise,
"Ticari değeri olsun veya olmasın, her türlü eşya kapsayan ve kapsamında haberleşme mahiyetinde yazı bulunmayan ve mektup postası ile gönderilmek üzere postaya verilen gönderilere "Küçük Paket" denir." .

Mektup arkadaşlarımıza hazırladığımız zarfların içine ıvır zıvırlar ekliyoruz sonuçta, o zarf en nihayetinde bir küçük paket görüntüsü alıyor. Postane görevlisi de içine mektup da ekleyip eklemediğinizi sorgulamıyor, yani "kapsamında haberleşme mahiyetinde yazı bulunmadığını" düşünüp pekala küçük paket tarifesi uygulayabiliyor. Ki bu da iyi bir şey çünkü 250 gramlık bir paket için mektup gönderim ücreti küçük paketten daha pahalı :). Yurt dışına 101-249 gram arası bir mektup gönderdiğinizde ücreti 8 TL oluyor, ama küçük paketse 6,35 TL :).

Yani uzun lafın kısası kart atıyorsanız sizden 3,20 TL'den daha fazlasını talep etmedilerse çok da dert etmeyin. Yurt dışına göndereceğiniz içi ıvır zıvır dolu mektuplar içinse "Küçük paket göndermek istiyorum." deyip 6,35 TL için şansınızı denemek isteyebilirsiniz :).

Ben zaten ücreti karşılayacak kadar pul yapıştırmıyorum genelde. Tutarına bakmadan beğendiğim pulları yapıştırıyorum, üzerini para olarak ödüyoruz. 1,20 TL'lik pul yapıştırmışım mesela, annem o kart için 2 TL daha ödüyor ve 3,20 TL'ye tamamlıyor.

PTT'nin kendi bastırdığı kartlardan gönderdiğinizde de aynı işlem uygulanıyor. Bu kartlar kendiliğinden pullu.



Mesela sağdaki, kartta basılı olan pul ve 1,25 TL tutarında. Siz göndereceğiniz yere göre ücreti tamamlıyorsunuz. Ben bir de Atatürk pulu eklemek istediğim için 10 kuruşluk diğer pulu yapıştırmıştım. Kartın değeri 1,35 TL oldu, annem de üstünü tamamlayıp gönderdi :).

Sanırım en rahatı ya böyle pul+nakit para ile göndermek ya da pulları yanına alıp, görevlinin istediği ücrete göre postanede yapıştırmak :).

Bu karmaşa biraz da ücretlerin sürekli değişmesinden kaynaklanıyor olabilir. Mesela PTT'nin hazır kartının bile üzerinde 1,25 TL'lik pul var ama en düşük olan yurt içi gönderim ücreti 1,60 TL oldu.
Yurt dışından kart atarken, "International Stamp" diyorsunuz ve size tek bir pul veriyorlar. Hollanda'da 1,20 EUR idi sanırım, Yunanistan'da ise 80 cent. Yurtdışı gönderim ücretleri de bu kadar zaten, bir tane pul yapıştırıyorsunuz ve kart gidiyor. En azından postane görevlileri bana öyle demişti ve tüm kartlar da yerine ulaştı :). Türkiye'de öyle bir pul duymadım, filateli.gov.tr'de de görmedim. Öyle bir pul gören duyan varsa haber versin lütfen de, tek pulu yapıştırıp rahat edelim :).

PTT'nin sitesindeki posta kartı tanımı için tıklayın.
PTT'nin sitesindeki basılmış kağıtlar tanımı için tıklayın.
PTT'nin sitesindeki mektup tanımı için tıklayın.
PTT'nin sitesindeki küçük paket tanımı için tıklayın.

Tüm ücretler için tıklayın.

0 yorum:

Yorum Gönder