25 Ekim 2015 Pazar

Moleskine'lerime Kuzen Geldi - Leuchtturm 1917



Leuchtturm 1917’yi ancak Türkiye’de satışının yayılması ile tanıdım. İlk olarak Modagram’ın instagram hesabında görmüştüm, Moleskine’e benzemesi ama farklı renklerinin de olması dikkatimi çekmişti. Moleskine’in sadece siyah ve kırmızı defterlerinden sıkıldım artık, Leuchtturm 1917 ise hem farklı renkleri ile hem de farklı boyutları ile benim için bu boşluğu hakkıyla doldurdu.



Leuchtturm 1917’in not defterleri dört farklı boyutta tasarlanmış, ayrıca her sayfası koparılabilen Academy Notepad ve yukarıdan ciltli Reporter Notepad çeşitleri de var. Not defterlerinin mini boyu bence biraz kullanışsız ama çok sevimli. En kullanışlı olanlar ise normal (medium) ve cep (pocket) boyları, en fazla renk seçeneği de bu boylarda var. Sayfa şekli olarak da çizgisiz, çizgili, kareli veya noktalı olanlardan istediğinizi seçebilirsiniz.



Not defterlerinin yanı sıra çizim defterleri, ajandalar, adres defterleri de mevcut. Bir de Jottbook’lar var, benim çok ihtiyaç duyduğum ve Leuchtturm 1917’de olduğunu görünce çok sevindiğim yumuşak kapaklı, ince defterler. Bunların da üç farklı boyutu ve on iki rengi var. Siz internet sitesini biraz kurcalayın, böylece tüm çeşitleri inceleyebilirsiniz. Leuchtturm 1917 satan hiçbir dükkânda tüm defterleri bir arada görmedim, bu yüzden almadan önce internet sitesine göz gezdirmek, aldıktan sonra daha çok beğeneceğiniz bir rengini görüp de hayal kırıklığına uğramanızı da engelleyecektir.







Ben ilk Leuchtturm’larımı modelleri ve renkleri çok da incelemeden Modagram’dan aldım. Alırken sadece o sırada satışta olan defterlere bakıp karar vermiştim. Sonrasında beğendiğim farklı renkler de oldu ama aldıklarımdan da hiç pişman olmadım :).


Sarı (lemon) ve pembe (pink) olan orta boy normal defterler. Sarı çizgili, pembe olan çizgisiz. Pembe normal seriye dahil değil, BiColore olarak geçiyor. BiColore serisinde tüm defterler çizgisiz, özelliği de kapak arkasındaki ilk ve son sayfaların, lastiğinin ve ayracının defterin kapak rengine kontrast bir renkte olması. Benim aldığım pembe-yeşil, ‘Pink and Meadow Green’ olarak geçiyor.





BiColore serisi fikir olarak çok güzel ama renkleri kısıtlı, pembe-yeşil haricindeki renkleri de çok beğenmedim açıkçası. Bir tane sarı-yeşil olmasını isterdim, sarı defterime yeşili çok yakıştırıyorum. Gri-pembe de güzel bir kombinasyon aslında, seride bu renkler de mevcut ama grinin tonunu sevmedim. Bu seriye ait daha fazla renk seçeneği olmalı bence, çünkü özellikle lastiğin farklı renk olması çok güzel görünüyor.







Aldığım beyaz büyük olan ise Jottbook, yumuşak ince kapaklı, çizgili büyükçe bir defter. Ben böyle defterlere yazmayı çok seviyorum, yumuşak kapak olunca da daha rahat yazılıyor. Etrafta taşımaya uygun bir defter değil, hem büyük hem de sert kapak olmadığı için kıvrılmaya çok müsait, masanın üzerine koyun dursun, öyle bir defter.


Aslında ben Jottbook'un bu modelinin boyutu ve yumuşak kapağından önce beyaz olmasına vuruldum. Daha önce kırtasiyelerden aldığım bu tip defterler kullanmıştım (Morning Glory tarzı markaların böyle defterleri var.), Leuchtturm almak yerine onları kullanmaya devam edebilirdim ama büyük ve bembeyaz olması çok hoşuma gitti, tertemiz görünüyor. Nasıl olsa yanımda taşımayacağım için de beyazı rahatlıkla tercih ettim, taşıyacak olsaydım çok çabuk kirlenecekti çünkü :).




Üçüncü defterimi ise erkek arkadaşım hediye etti. Eminönü-Sirkeci’deki kırtasiyelerin oralarda geziyorduk, hemen hemen tüm dükkanlarda Moleskine’lerin kalktığını yerine Leuchtturm 1917 standlarının geldiğini gördük. Bakmak için girdiğimizde koyu pembe (berry) cep boyunu beğendim. İstanbul Film Festivali için bilet aldığımız dönemdi, erkek arkadaşım da hediye ederken defterin amacını da saptadı: film/festival defteri :). İzlemek istediğim filmleri listeliyorum, izlediğim filmler ile ilgili notlar alıyorum. Çok kullanışlı rahat bir defter.





Cep boyu defterimi çizgisiz istedim, küçük boy defterlerin çizgili olması yazarken çok yer kaybetmeye neden oluyor. Benim yazım zaten çok dağınık, çizgiler de aralıklı oluyor, üç satıra sığacak yazı yarım sayfa yer kaplıyor bu nedenle çizgisiz tercih ettim. Normal boy defterlerde çizgisiz sayfalara yazmakta zorlanıyorum, yazım yamuk yumuk gitmeye başlıyor ama defter küçük olunca çizgisiz kağıda yazmak da kolay oluyor. Gerçi bu defteri alırken biraz da içinden kart şeklinde çizgili sayfa şablonu çıkacağına güvenerek almıştım. Normal boyun içinden çıkmıştı, eskiden okulda güzel yazı defteri için yapardık hani, siyah tükenmez kalemle çizgilerin üzerinden geçip arka sayfaya koyardık, aynı mantık. Sayfalardan daha kalın bir kart üzerine belirgin çizgiler çizilmiş, sayfanın arkasına koyuyorsunuz, böylece çizgili kâğıda yazar gibi düzgün yazabiliyorsunuz.



Leuchtturm 1917 ile ilgili en çok sevdiğim şey bu şablon gibi küçük ama kullanışlı detaylar oldu. Gerçekten mottoları “Details make all the difference.” sözünün hakkını veriyorlar. Özellikle arşivleme ile ilgili sağladığı kolaylıklar çok kullanışlı. Mesela defterlerin ilk sayfalarında içindekiler tablosu var, burayı istediğiniz şekilde doldurabiliyorsunuz. Böylece birkaç sene sonra nereye ne yazdığını bulabilmek çok kolay olacak.




Ayrıca yine tüm not defterlerinin içinden etiketler çıkıyor, kapağına ve defterlerin sırtına yapıştırmak için ayrı ayrı etiketler. Bunların üzerine de defterlerin ne için olduğunu yazabilir veya numara verebilirsiniz.





Defterlerin lastiği, ayracı ve arkalarındaki cep kısmı ise Moleskine’den alışık olduğumuz, Leuchtturm 1917’de de olan temel özellikler. Sayfa yapısına gelince, benim için aynı amaca hizmet ettikleri ve aynı kategoride oldukları için sayfaları da yine Moleskine ile karşılaştıracağım. Moleskine kadar parlak ve kaygan değil, yazmaya ilk başladığımda bundan çok hoşlanmadım ama sonra alıştım. Ben genelde Stabilo kullanıyorum, yazıların sayfanın arkasına geçmesi Moleskine ile aynı, gözle görülür bir fark yok. Sayfalar bana bariz daha kalın geldi, belki de Leuchtturm 1917’nin sayfalarının daha tok olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Yine de Moleskine’den daha iyi daha kötü diyemem, ikisinin de yeri apayrı oldu bende :). Moleskine ilk göz ağrım, o nedenle vazgeçebileceğimi sanmıyorum, ayrıca özel serilerini de çok beğeniyorum. Leuchtturm 1917 ise düz kapaklardaki renk kıtlığını ortadan kaldırdı. Rengarenk defterlerin çoğunu alasım var. Özellikle altın rengi favorim oldu, bir sonraki alacağım defter bu olacak.

kırtasiye
Fiyat olarak da Moleskine’den çok farkı yok, normal boy defterler 45 TL, cep boyları ise 32 TL.
Leuchtturm 1917 artık birçok kırtasiyede satılıyor, D&R’dan online olarak da alabilirsiniz. Aslında Leuchttum 1917’yi satan firmalar çoğaldıkça Moleskine satan yerler de azaldı. D&R internet sitesinde de Moleskine diye aratırsanız sadece tek sonuç çıkacağını göreceksiniz. Açıkçası bu durumdan hiç hoşlanmadım. Nasıl bir pazarlaması var, Türkiye’ye Leuchtturm 1917’yi kim getirdi bilmiyorum ama Moleskine yerine Leuchtturm satılması büyük eksiklik. İkisi de olmalı çünkü, tamam benziyor olabilirler ama biri diğerinin yerini dolduramıyor.

358


Son olarak Leuchtturm 1917 instagram hesabının paylaştığı fotoğraflarımla size veda ediyorum :).


735


Katalog
http://www.leuchtturm1917.com/sites/default/files/uploads-redaktionell/LT1917_Katalog_2015_ENG_SCREEN.pdf


4 yorum:

  1. Leuchttrum1917 nin pen looplarını görmüş müydünüz ? Ben farklı marka ajandam için aldım. Çok hoşuma gitti. D&R da bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gördüm ama bana pek kullanışlı gelmedi. Ben kalem kutumda birden fazla kalem taşımayı seviyorum, bir de deftere takılmış şeyler hoşuma gitmiyor pek. Faber Castell'in birkaç kalem alanları daha kullanışlı benim için ama onların da defterde duruşunu sevmedim :/.
      Leuchtturmkiler defterlere renk katması açısından harika ama :).

      Sil