27 Nisan 2016 Çarşamba

Sevdiğim Kurşun Kalemlerim



İlkokul birinci sınıfta çubuk çizmekten harf yazmaya terfi ettiğim günlerde ağbimin mekanik kalemlerini keşfetmiştim. Aslında uzun süredir gözüm üzerlerindeydi ama ağbim bir akşam ödev yaparken artık kullanmaya hak kazanmışım gibi bana bir Rotring uzattı. Ucu defalarca kırarak ödevimi bitirdim, kalemi kalem kutuma koydum. Çok havalıydı. Ama havası uzun sürmedi.

Annem henüz bu tip kalemlerin bana uygun olmadığını söyledi. Zaten birinci sınıf klasiği olan o dil dışarıda kalemi bastırarak yazma huyumdan henüz vazgeçmemiştim, Rotring’in ucu da sürekli kırılıp duruyordu ve ağbimin bana verdiği uçlar yetmiyordu. Uysalca boyun eğdim ve “büyüyünce” kullanmak üzere ilk mekanik kalemimi evde bıraktım.


Sonra tabi ki hepimiz gibi Rotringler kalem kutumun vazgeçilmez üyesi oldu. Üniversiteyi bitirene kadar birçok farklı marka mekanik kalem kullandım. Ne olduysa üniversiteden sonra oldu ki, artık mekanik kalemle rahat edemiyorum. Neden bilmiyorum, hoşuma gitmiyor onlarla yazmak. Tek versatil kalemim mavi bir Lamy, onu da çok keskin ve sert şekilde yazmak istediğimde kullanıyorum (HB uç kullanırım her zaman.)
Mekanik kalemleri kimse elimden almadan kurşun kalemlere kendi rızamla geri döndüm yani.


Kurşun kalem kullanmayı çok seviyorum. Mektup ve posta kartlarının müsveddelerini bir deftere kurşun kalemle yazıyorum. Aldığım notlarda da çoğunlukla kurşun kalem kullanıyorum. Günlük ya da anı defteri doldururken ise sadece taslak için kurşun kalem kullanıyorum. Kurşun kalemle yazılan sayfalar çok temiz görünmüyor gözüme, dağılacak gibi geliyor. Bu yüzden kurşun kalemle taslak oluşturduysam da üzerinden tükenmez ya da dolma kalemle geçip kalan izleri siliyorum.

Öyle çok fazla kurşun kalemim yok aslında, çoğu konuda olduğu gibi bunda da biraz sabit fikirliyim :). Genelde aynı markaları kullanıyorum, bunlardan biri de Dixon Ticonderoga.

Bu marka ile üniversitede tanışmıştım, bir arkadaşımdan almıştım klasik sarı renginden. Eski kalemlere benzemesi hoşuma gitmişti, çok da güzel yazdığını görünce favorilerim arasına girdi.

Sarı gövdesi üzerindeki yeşil yazıları çok seviyorum, silgi kısmındaki metalin de sarı-yeşil olması çok güzel duruyor. Yazımı da çok güzel, ucu da oldukça dayanıklı.

Ben #2 HB kullanıyorum. #1 Extra soft, #2 Soft, #2,5 Medium, #3 Hard, #4 Extra Hard olarak geçiyor. Ben diğer sertlik derecelerini denemedim, ilk kullandığım kalem de 2 numara yumuşaktı, hala da onu kullanıyorum ve çok memnunum.

Dixon Ticonderoga kurşun kalemler Türkiye’de bazı kırtasiyelerde satılıyor ama ben Amazon.com’dan 12’lik kutular halinde satın alıyorum. Bir kutu çok uzun süre gidiyor zaten.


Aynı kalemin bir de siyah gövdelisi de var. Silgisi ve gövdesi siyah. Ben sadece çok güzel göründüğü almıştım :), bu yüzden yine 2 numara ve HB tercih ettim. Zaten siyah gövde de sadece 2 numara mevcut. Yazımı açısından sarılardan bir farkı yok bence, sadece elde biraz daha ciddi duruyor :).

Kurşun kalemde tercih ettiğim diğer marka ise Stabilo. Yine kalemlerin hem yazımını, hem de renklerini ve tasarımlarını seviyorum.


Stabilo’nun Swano serisi ilk göz ağrım. Sade görüntüsünü çok beğeniyorum. Köşeli olanlar da, yuvarlak olanlar da çok hoş görünüyor. Siyah ve beyaz renkli olanlar favorim. Boyasız olan da çok başarılı, kalemde ham tahta görüntüsünü zaten çok severim ama pürüzlü olursa hoşuma gitmiyor sadece. Stabilo’nun dışı vernikli gibi pürüzsüz ve parlak bu yüzden çok sevdim :).


Yine de Stabilo’nun kurşun kalemlerinde en sevdiklerim Schwan pastel serisi tabi ki de :). Çok güzel renkleri var. Hatta sanırım yeni renkleri de çıkmış, ilk fırsatta bakacağım.


Bloga daha önce Stabilo kurşun kalemlerim ile ilgili bir yazı eklemiştim, ona da göz atabilirsiniz dilerseniz.

http://yechis.blogspot.com.tr/2015/07/stabilo-kursun-kalemler.html


Son olarak ise favorilerim arasında olduğunu itiraf etmesem de senelerdir kullandığım Morning Glory var. Bu kalemleri yine gövde renkleri hoşuma gittiği için almıştım :). Beş sene önceydi sanırım, Kabalcı’dan bir kutu almıştım. Çok bereketli çıktı hala kullanıyorum :). Gerçi bitmesin diye oldukça dikkatli kullandım, her renkten birer tane ayırıp saklamıştım, çünkü bu kalemlerden bir daha hiç göremedim.

Sağdakiler Morning Glory
Aslında Morning Glory’lerin üçgen prizma şeklinde olmasını çok sevmiyorum. Ama renkleri çok güzel, bu şeklini dengeliyor :). Stabilo ve Dixon’lara göre daha sert bir yazımı var, HB’ci biri olarak bu özelliğini de seviyorum.

735

Uzun süredir bunlar haricinde kullandığım kurşun kalem yok. Faber Castell’in kalemlerini hiç sevmiyorum, ilkokuldan beri kullanmamışımdır. Renkleri ve desenleri hiç ilgimi çekmiyor, bence fazla karışık, yazımı da keyif vermiyor bana. Sürekli kağıtta takılıyor hissi bırakıyor.

Dikkatimi çekip de aklıma gelen başka kurşun kalem yok sanırım :). Siz neler kullanıyorsunuz?


2 yorum:

  1. Dixon Ticonderoga, Towbow Mono 100, Caran d'Ache ve Mitsubishi'ler favorilerim, maalesef TR'de yok ben de cultpens ya da jetpens'den alıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o favoriler ve Türkiye'de bulamamak :/
      İstanbul'da bazı kırtasiyeler kendi getirip tekli satıyor. Ben Panter'de görmüştüm mesela bir keresinde. Sirkeci'de de olabilir. Ama kesinlikle jetpens'ten daha pahalıya gelir tabi ki.

      Sil